»Od tega vpisa ne bomo dobili ničesar posebnega, je pa to za nas pomembno prepoznanje, da smo na državni ravni prepoznani kot redek nosilec teh starih znanj, ki se v naši hiši prenašajo iz starejše generacije pletark na mlajše.«
»Tudi ker je to še eden od vpisov nekih šeg in navad v ta register; poleg sotiša, majoša in šamarjanke je torej zdaj iz naše občine v nesnovni dediščini slovenske kulture še pozvačin.«
»Za pozvačina so ljudje vedno iskali koga, ki je navihan in živ. Pa so pogosto našli mene in me potem enkrat povabili tudi na folklorni festival. Tako je to postal moj način življenja.«
»Pri pripravi testa, postopkih peke in uživanju kruha so še ohranjena številna dejanja blagoslavljanja hrane, ki mu dajejo posebno mesto. Ima tudi pomembno vlogo v letnem prazničnem ciklu. Hleb rženega kruha je veljal za plačilno sredstvo, kos rženega kruha v obliki krajca pa je darilo neznancu in simbolno obvaruje novorojenca pred slabim.«
»Rženi kruh je danes nepogrešljiv v gostilnah, v katerih ponujajo značilno koroško hrano. Koroški rženi kruh je z značilnim vonjem in okusom ter navsezadnje videzom prepoznan tudi zunaj koroške regije.«